Terug naar concertagenda Vorige concert

Concert op donderdag 11 april 2019, 20.00 uur


Marietta Petkova - piano

‘DE VIRTUOZE SPEELT NIET, ZE IS MUZIEK'  

In de internationale muziekwereld neemt Marietta Petkova een bijzondere plaats in. ‘De Bulgaarse meesterpianiste bespeelt de vleugel met een indrukwekkende virtuositeit, maar uiteindelijk draait alles bij haar om veel meer dan de noten’ (NRC). ‘Zij speelt niet de noten van de componisten, maar hun innerlijke gemoedstoestanden in hun bewustzijn van de onontkoombaarheid aller dingen’ (Die Rheinpfalz). Of in de woorden van het Franse Messager: ‘De virtuoze speelt niet, ze ís muziek’.

Programma
Marietta Petkova zal werken spelen van o.a. Chopin en Debussy.

Foto: Mike van den Toorn
  Marietta Petkova werd geboren aan de Donau, in Roese, Bulgarije. Zij studeerde in Sofia, Wenen (bij Paul Badura-Skoda), Banff (als Resident Artist) en in Amsterdam, waar zij in 1994 bij Jan Wijn haar studie afrondde met een 10 met onderscheiding. Daarnaast volgde zij tien jaar lang lessen bij de befaamde pianist György Sebök, die een sleutelrol in haar muzikale ontwikkeling heeft gespeeld. In juni 2019 zal zij in de Paderewski-zaal te Lausanne integraal alle preludes van Claude Debussy spelen. Tevens wordt daarvan een cdopname gemaakt.Foto: Mike van den Toorn

Marietta Petkova werd geboren aan de Donau, in Roese, Bulgarije. Zij studeerde in Sofia, Wenen (bij Paul Badura-Skoda), Banff (als Resident Artist) en in Amsterdam, waar zij in 1994 bij Jan Wijn haar studie afrondde met een 10 met onderscheiding. Daarnaast volgde zij tien jaar lang lessen bij de befaamde pianist György Sebök, die een sleutelrol in haar muzikale ontwikkeling heeft gespeeld. In juni 2019 zal zij in de Paderewski-zaal te Lausanne integraal alle preludes van Claude Debussy spelen. Tevens wordt daarvan een cdopname gemaakt.