Terug naar recensies
Foto: Rindert Keestra

Weense sfeer in Vredebergkerk

OOSTERBEEK - Het Amsterdam Wind Quintet zette donderdagavond de Vredebergkerk in een Weense sfeer. Het werd een kleine kopie van het grote Nieuwjaarsconcert in Wenen, dat jaarlijks te zien is op de tv.

Het Quintet bestaat uit Tim Wintersohl-fluit, Hanka Clout-klarinet, Marije Clemens-hobo, Stefan Danifeld-hoorn en Maria Yanez-fagot. Het zijn musici van naam, die in 2016 startten met uitvoeringen in binnen-en buitenland. Het werd een concert zonder pauze, want er moest tijd overblijven om met elkaar een glas 'champagne' te drinken.

Natuurlijk ontbreekt J. Strauss niet in het programma en de start begint met een duidelijk hoorbare postkoets in de Ouverture 'Die Fledermaus.Van L.van Beethoven klinken de Variaties op het thema 'La ci darem la mano' voor fluit, klarinet en fagot. Deze variaties op een duet uit de opera Don Giovanni van Mozart zijn speels en geven vooral de fluitist de kans om zijn virtuositeit te laten horen. De snelle loopjes en riedels torenen boven de anderen uit! Feestelijk zijn de vier delen uit 'Music for the royal fireworks' van G.F. Händel. Oorspronkelijk was de muziek bedoeld voor een militaire kapel.

Er was ook een groot vuurwerk bij, maar vanwege het slechte weer vatte een gedeelte van het decor vlam. J. Brahms staat bekend om zijn Hongaarse dansen en in zijn Dans nr 5 is ook zigeunermuziek te bespeuren. En dan komt Strauss weer aan het 'woord': 'An der schönen blauen Donau' is evenals de Radetzkymars een tophit.In Wenen wordt er flink meegeklapt en na enige aarzeling komt het applaus op gang.. Hierna wordt het glas geheven, met de traditionele soesjes erbij.

Het volgende concert is op 7 maart, 20 uur met het duo Luchie Horsch (blokfluit) en Alexandra Nepomnyashchaya (klavecimbel).

Maria Koster