Terug naar nieuwsbrief

 
Het Amsterdam Wind Quintet is opgericht in 2006 en geeft sindsdien niet alleen kamermuziekconcerten in heel Nederland maar heeft ook een internationale reputatie weten op te bouwen. Hoogtepunten voor het kwintet waren concerten in het bijzijn van H.K.H. Prinses Beatrix, diverse optredens in het Concertgebouw te Amsterdam en liveoptredens voor de radio.
Het ensemble concerteerde in Polen, België en Duitsland en maakte een tournee door China waar het o.a. optrad in het National Centre for the Performing Arts in Beijing.


Het Amsterdam Wind Quintet is opgericht in 2006 en geeft sindsdien niet alleen kamermuziekconcerten in heel Nederland maar heeft ook een internationale reputatie weten op te bouwen. Hoogtepunten voor het kwintet waren concerten in het bijzijn van H.K.H. Prinses Beatrix, diverse optredens in het Concertgebouw te Amsterdam en liveoptredens voor de radio.
Het ensemble concerteerde in Polen, België en Duitsland en maakte een tournee door China waar het o.a. optrad in het National Centre for the Performing Arts in Beijing.

Het kwintet laat zich ook op onverwachte locaties horen, zoals op de boot Rainbow Warrior van Greenpeace, tijdens een podiumdiscussie tussen Harry Mulisch en Robbert Dijkgraaf en tijdens de uitreiking van de Christiaan Huygens Prijs.
Ook gaat het kwintet graag projecten aan met andere kunstdisciplines en hecht het veel waarde aan het uitvoeren van Nederlandse en hedendaagse muziek.
Het Amsterdam Wind Quintet verzorgde CD opnames voor het Duitse label ‘Concustic’ en het Nederlandse label ‘ Aliud records’.

Fluitist Tim Wintersohl (1979) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Rien de Reede, Thies Roorda en Emily Beynon waar hij zijn Master diploma behaalde. Daarna vervolgde hij zijn studie bij The Studio in Hastingleigh in Engeland bij Trevor Wye. Hij won de 2e prijs bij het Torneo Internazionale di Musica in Verona (Italië) voor zijn uitvoering van het fluitconcert KV 313 van Mozart en het fluitconcert van Ibert. Als solist concerteerde hij bij toonaangevende festivals als The International Holland Music Sessions, De Gelderse Muziek Zomer en het Steve Reich Festival.
Hij speelde wereldpremières van componisten als Martijn Padding, Jeppe Moulijn en Chen Wagner. Naast zijn werkzaamheden als solist en kamermusicus is hij een graag geziene gastspeler bij diverse symfonieorkesten.

Hoboïste Marije Clemens (1985) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Pauline Oostenrijk. Daarna zette zij haar studie voort bij Roland Perrenoud en Maurice Bourgue aan het Conservatoire de Musique de Geneve in Zwitserland. Zij behaalde daar haar diploma met de hoogste score. Zij volgde o.a. masterclasses bij Klaus Becker Omar Zoboli, Bart Schneeman en Paul Goodman. Zij won prijzen bij het Dubbelriet Concours in 1998, het Nationaal Muziek Concours in 1999 het Prinses Christina Concours 2002 en het Ve Concorso Internazionale de Musica 2005.
Marije remplaceert regelmatig in verschillende Nederlandse symfonieorkesten zoals het Residentie Orkest, het Limburgs Symfonie Orkest en het Jong-NBE.
Ze maakt sinds 2009 deel uit van het Amsterdam Wind Quintet.

Klarinettiste Hanka Clout (1981), studeerde zowel piano als klarinet. Haar eerste pianolessen kreeg zij van haar moeder, Yvonne Stachowska. Drie jaar later begon zij met haar tweede instrument, de klarinet. Zij studeerde piano bij Barbara Grajewska aan het Maastrichts Conservatorium waar ze in 2001 haar diploma behaalde. Aan het Amsterdams Conservatorium volgde zij de studie klarinet bij Harmen de Boer en vervolgens bij Hans Colbers. Daarnaast speelt zij ook esklarinetles en basklarinet. Hanka Clout remplaceerde bij vele orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Residentie Orkest, het Gelders Orkest, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en de Marinierskapel en speelde o.l.v. dirigenten als Frans Brüggen, Jaap van Zweden en Reinbert de Leeuw. Zij is als tweede, bas- en es- klarinettist verbonden aan het Noord-Nederlands Orkest. Daarnaast geeft zij klarinet- en pianoles in Zwolle.

Hoornist Stefan Danifeld werd geboren in Brasov, Roemenië. Als jonge solist was hij eerste prijswinnaar bij een groot aantal concoursen zoals de Sigismund Toduta Music Competition, de Emanuel Elenescu Music Competition en de Lions European Music Competition. Van 2010 tot 2015 was hij tweede hoornist bij het Transilvania Philharmonic Orchestra. Bij het Romanian National Orchestra vertegenwoordigde hij Roemenië tijdens de Young Euro Classic International Festival in Berlijn. Sinds september 2017 is hij hoornist bij het Amsterdam Wind Quintet. Tegenwoordig volgt Stefan een masterstudie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Herman Jeurissen.

Fagottiste María Yáñez (1993) werd geboren in Huétor Santillán, Granada. Zij studeerde aan de Conservatoria van Sevilla, Granada en Amsterdam en was gastspeler in diverse Spaanse en Nederlandse orkesten, waaronder ook het Orquesta Ciudad de Granada, Orquesta Filarmónica de Málaga, Hispanian Symphony Orchestra, het Nederlands Philharmonisch Orkest, de Philharmonie Zuidnederland en het Noord Nederlands Orkest. Zij volgde masterclasses bij o.a. Gustavo Núñez, Marco Postinghel, Matthias Racz, Guilhaume Santana en Eduardo Calzada. Op diverse scholen in Sevilla, Granada en Murcia gaf zij ook pedagogische concerten speciaal voor kinderen.