terug naar nieuwsbriefvorige concert

Concert op donderdag 5 april 2018, 20.00 uur

Duo Elias-Cordas


Foto M. Doomernik
 SCHUBERTS GITAREN EN SPAANS VUUR 

Lang niet iedereen weet dat de gitaar in de 19e eeuw heel populair was en in vele huishoudens aanwezig. Werken van beroemde componisten, zoals Beethoven, Schubert en Rossini, leerde men niet zelden kennen door gitaararrangementen van o.a. Giuliani en Schuster. Het Duo Elias/Cordas zal er enkele van uitvoeren op hun bijzondere 19e-eeuwse gitaren. Ook het feit dat Schubert gedurende zijn leven meerdere gitaren bezat en ze zelf bespeelde, is tot enkele decennia geleden onderbelicht gebleven; Fernando Cordas heeft eer betuigd aan Schubert door diens imposante laatste pianosonates te bewerken voor gitaarduo.
Verder wordt in dit programma de moderne gitaar ter hand genomen om zo de vurige, passievolle Spaanse muziek van De Falla, Granados en Albéniz volledig tot zijn recht te laten komen.
Izhar Elias (Amsterdam, 1977) heeft met zijn verhalende, poëtische speelstijl en zijn grensverleggende programmering wereldwijd bekendheid verworven. In 2011 ontving hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. De toonaangevende gitarist Fernando Riscado Cordas (Den Haag, 1975) wordt gerespecteerd om zijn virtuositeit, pakkende interpretaties en zijn uitgebreide kennis van het 19e-eeuwse gitaarrepertoire. Sinds 2014 is Cordas als docent werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Programma
Op het programma staan werken van Gioacchino Rossini, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Vincenzo Bellini, Manuel de Falla, Enrique Granados en Isaac Albéniz.

Klik hier voor het volledige programma

en hier voor de toelichting op dit concert