Van Poucke en Vanden Eynden


Foto Presnyakov Music Productions
 CELLO IN DE SPOTLIGHTS 

Ella van Poucke wordt gezien als een van de meest veelbelovende cellistes van haar generatie. Geboren in een muzikaal gezin begon zij op 6-jarige leeftijd met cello spelen, op haar tiende studeerde ze aan het Koninklijk conservatorium van Den Haag en later aan het conservatorium te Amsterdam waar ze studeerde bij o.a. Godfried Hoogeveen.

In 2008 won ze het Prinses Christina Concours en later dat jaar maakte ze haar solodebuut in de grote zaal van het Concertgebouw, waar ze samen  
Foto Diederik Suys
met cellist Colin Carr het dubbelconcert van Vivaldi uitvoerde.
In 2010 won ze de prijs voor het meest veelbelovende talent tijdens het Nationaal Cello Concours Amsterdam. In 2012 won ze de Avond van de Jonge Musicus en vertegenwoordigde ze Nederland tijdens het Eurovision Young Musicians Competition in Wenen. Ook won ze de Grand Prix Ravel 2012, tijdens de Ravel Academie in Frankrijk. Ook won Ella van Poucke de Nicolas Firmenich Award tijdens het Verbier Festival.
Als solist trad Ella van Poucke op met o.a het Nederlands Philharmonisch Orkest, Mainzer Kammer Philharmonie, the Polish Chamber Orchestra, Amsterdams Kamerorkest en de Junge Sinfonie Berlin. In 2012 speelde Ella van Poucke tijdens de Amsterdam Cello Biënnale de première van het celloconcerto van Uljas Pulkiss, dat speciaal voor haar werd geschreven.
Ella van Poucke’s liefde voor kamermuziek is groot. In 2010 werd ze artistiek leider van het Kamermuziek Festival Amsterdam dat jaarlijks plaatsvindt in de Amstelkerk te Amsterdam. Ze is regelmatig te gast bij het Reizend Muziekgezelschap, speelde o.a op het Grachtenfestival, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, Kamermuziek Festival Zeeland en de Rheinmain Music Festival, Kronberg Festival en het Mecklenburg Vorpommern Festival in Duitsland.

Ella wordt begeleid door de Belgische pianist Jean-Claude Vanden Eynden met wie zij regelmatig samenwerkt.
Nauwelijks zestien jaar oud, was Jean-Claude Vanden Eynden laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd, waarna zijn carrière als solist startte. Zijn repertoire omvat de meeste grote concerten en een breed spectrum aan kamermuziek. Vanden Eynden is professor aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en treedt geregeld op als jurylid bij internationale wedstrijden.