Terug naar concert
De Jacht


Foto: Jeroen Gosse
  Het Ruysdael Kwartet werd opgericht in 1996, toen alle leden studeerden aan het conservatorium in Den Haag. In de begintijd volgden zij lessen bij leden van het Amadeus Quartett, Hagen Quartett en Quatuor Mosaïques. Ook studeerde het kwartet twee jaar lang bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Binnen enkele jaren wist het Ruysdael Kwartet zijn naam te vestigen in binnen- en buitenland en wordt sindsdien regelmatig uitgenodigd voor concerten, festivals en masterclasses.
Het Ruysdael Kwartet werd opgericht in 1996, toen alle leden studeerden aan het conservatorium in Den Haag. In de begintijd volgden zij lessen bij leden van het Amadeus Quartett, Hagen Quartett en Quatuor Mosaïques.


Foto: Jeroen Gosse
Ook studeerde het kwartet twee jaar lang bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Binnen enkele jaren wist het Ruysdael Kwartet zijn naam te vestigen in binnen- en buitenland en wordt sindsdien regelmatig uitgenodigd voor concerten, festivals en masterclasses.

Tijdens deelname aan de “Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest” (1999-2001) won het kwartet verschillende prijzen. Ook in Nederland waren zij prijswinnaar op verschillende concoursen zoals het Charles Hennen Internationaal Kamermuziekconcours’ in Heerlen, het Vriendenkransconcours (de Persprijs en de AVRO-prijs) in Amsterdam. Verder werden zij in 2006 onderscheiden met de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs.

Het Ruysdael Kwartet speelt naast klassiek repertoire regelmatig werk van hedendaagse componisten als Louis Andriessen en Jacob ter Veldhuis. “Aufgerichtet, Untereinander” werd speciaal voor het kwartet gecomponeerd door Eric Verbugt, evenals het derde strijkkwartet van Gabriel Prokofjev dat zij in première brachten in Wigmore Hall Londen.

Het Ruysdael Kwartet heeft een aantal cd’s opgenomen, waarvan de serie “Russian Generations” internationaal gelauwerd is. De vertolking van de kwartetten van Tsjaikovski kwam in het radioprogramma “Diskotabel” unaniem als favoriet uit de bus,

In 2016 werd het Ruysdael Kwartet samen met sopraan Lenneke Ruiten uitgenodigd door het koninklijk paar om op te treden tijdens het staatsbezoek in Parijs. Het kwartet is met regelmaat te gast in Japan. 

Het Ruysdael Kwartet is initiatiefnemer (2015) van het Zoom! Kamermuziekfestival in de gemeente Rheden.

Pers
‘Het spel boeit van de eerste tot de laatste noot. Een grote professionaliteit gaat samen met een bloeiende fantasie die gevoed wordt door de vele nieuwe muziek die deze musici naast de klassieke werken uitvoeren. Katja Reichenfeld, ‘Klassieke zaken’.